Fakturabelåning – ett bra alternativ för finansiering

Fakturabelåning är ett bra alternativ för företag som behöver extra finansiering. Det är en lösning som ger företag extra finansiering och tillgång till kapital som annars inte skulle vara tillgängligt för att utöka sin verksamhet.

Hur fungerar fakturabelåning?

Factoring är ett brett begrepp som innefattar såväl försäljning som belåning av fakturor. Ett alternativ till att sälja en faktura är belåning av densamma. Men vad innebär egentligen fakturabelåning, vilka är fördelarna och vad kostar det? Vi går i denna guide går vi igenom allt som är värt att veta om att belåna fakturor – häng med!

Tack! Vi återkommer med prisförslag!
Något gick lite snett... Prova gärna igen.
fakturaköp

Använd fakturabelåning för att snabbt få betalt

Brukar du fakturera dina kunder med en kredittid på 30 dagar eller längre? I sådana fall bör du överväga att istället belåna dina fakturor och på så vis få betalt snabbare. Det är enkelt att göra detta och du kan själv välja om du vill använda bara en faktura för belåning eller flera fakturor på en och samma gång. Dessutom får du betalt väldigt snabbt – ofta betalas en stor del av fakturabeloppet ut till dig mer eller mindre direkt!

Genom att använda fakturabelåning kan du därmed snabbt få betalt och slippa vänta länge på betalningar från dina kunder. Därmed förbättrar du i praktiken ditt företags kassaflöde och likviditet. Detta utan att behöva korta ner den kredittid som du lämnar till dina kunder. Du kan fakturera med samma kredittid som vanligt, belåna din faktura och få betalt inom ett dygn!

En annan fördel med att använda din faktura för belåning är att du slipper tillhandahålla någon annan säkerhet. Det är istället dina kundfakturor som utgör säkerheten och därmed garantin för belåningen.

Dessutom kan du få hjälp med allt det administrativa kring fakturahanteringen, såsom att skicka påminnelser vid behov. Vad detta innebär är att du kan fokusera på kärnverksamheten och lönsamheten så ordnar ditt factoringbolag pengarna!

Fördelarna med belåning av faktura

De största fördelarna med fakturabelåning är att:

Vanliga frågor om belåning av fakturor

Nedan hittar du svaren på några av de frågor som vi ofta får om belåning av fakturor. Som du kommer märka när du sätter i gång med fakturabelåning är det enkelt att komma igång. Du kommer redan på direkten kunna stärka din likviditet och ditt kassaflöde. Dessutom kan du alltid kontakta ditt factoringbolag för att få mer hjälp i ditt specifika fall.

Vad är fakturabelåning?

Fakturabelåning är ett begrepp inom finansvärlden som hör till kategorin factoring. Begreppet innebär att du kan ta en faktura och belåna denna upp till en viss andel. Ofta kan du låna mellan 60 och 95 procent av beloppet på fakturan via belåning.

Det finns ett flertalsaktörer som erbjuder fakturabelåning bland annat Swedbank, Svea, och Qred. Därav är det viktigt att välja den smidiga lösningen som kommer gynna ert bolag ekonomiskt.

Måste jag använda varje faktura för belåning?

Nej, du kan själv välja om du vill belåna alla fakturor eller bara använda någon enskild faktura för belåning. Det betyder att du själv kan anpassa belåningen utifrån ditt företags aktuella situation, behov och förutsättningar.

Är det någon skillnad mellan factoring och fakturabelåning?

Nej, factoring och fakturabelåning är i grund och botten samma sak. Factoring är ett paraplybegrepp som innefattar såväl köp som belåning av fakturor. Därmed finns det egentligen inga betydande skillnader mellan de båda begreppen gäller detsamma med fakturaköp och är ett bra sätt att få extra kapital i företaget i samband om man önskar expandera sin verksamhet och slippa ränta på företagets lån.

Hur ska jag bokföra en fakturabelåning?

Vid bokföring av fakturabelåning kan du använda antingen konto 1512 Belånade kundfordringar (factoring) eller 1510 Kundfordringar. Kontakta gärna en redovisningskonsult om du känner dig osäker på hur du ska bokföra en faktura som belånas.

Hur påverkar fakturabelåning min balansräkning?

När du använder en faktura för belåning står ditt företag även fortsatt för kreditrisken. Det betyder att fakturorna inte försvinner från balansräkningen utan de ligger kvar. Om din slutkund inte betalar sin faktura måste du själv driva in fordran.

Måste jag använda varje faktura för belåning?

Nej, du kan själv välja om du vill belåna alla fakturor eller bara använda någon enskild faktura för belåning. Det betyder att du själv kan anpassa belåningen utifrån ditt företags aktuella situation, behov och förutsättningar.

Vad är skillnaden mellan fakturaköp och fakturabelåning

Skillnaden mellan faktura köp och fakturabelåning är följande: faktura köp innebär att finansbolaget köper fakturor och därmed tar ibland kreditrisken medans fakturabelåning innebär att finansbolaget belånar fakturorna och därmed inte tar en kreditrisk.

Vad kostar fakturabelåning?

Din kostnad för fakturabelåning är vanligtvis lite lägre än vid fakturaköp. Detta beror på att du själv står för hela kreditrisken när du belånar en faktura. Antalet belånade fakturor och beloppen på dessa påverkar också priset på tjänsten.

Hur fungerar fakturabelåning?

Vid fakturabelåning använder du din faktura som säkerhet för att låna pengar av ett factoringbolag. Du tar helt enkelt ett lån där långivaren erbjuds en säkerhet i form av dina kundfakturor. En del av fakturabeloppet betalas då ut till dig direkt.