Fakturaköp - Sälj dina fakturor och få betalt direkt

Få ett kostnadsfritt prisförslag redan inom 1 timme!

Använd fakturaköp till företag på rätt sätt

Använd fakturaköp till företag på rätt sätt

Få tillgång till kapital snabbt genom att använda dig av fakturaköp på rätt sätt, detta är en effektiv lösning för företag som behöver finansiering för projekt eller investeringar eller ett ökat kassaflöde. Detta är ett särskilt användbart för både mindre och större företag med kapital för att möta kortsiktiga behov.

Vad är fakturaköp?

En fakturaförsäljning eller ett fakturaköp innebär att en tredje part köper upp den skuld som en kund har till dig. Ett finansbolag tar helt enkelt över din fordran och betalar dig direkt. På så vis lösgör du kapital som annars hade varit låsta i 30-90 eller kanske till och med 120 dagar. Obetalda fakturor tas även hand om och drivs vidare av factoring bolaget.

Fakturaköp kallas även för:

Varför ska jag sälja min faktura?

Det finns många anledningar till att du borde sälja din faktura.

  • Du får snabbare betalt och kan lösgöra likviditet i ditt företag.
  • Du behöver inte krångla med kunder som inte betalar i tid eller som ber om uppskov.
  • Du behöver inte agera bank åt dina kunder som, hellre än att ta ett banklån, väljer att betala en påminnelseavgift till dig i stället för ränta till en bank.
  • Du kan finansiera projekt och investeringar snabbare och utan att behöva ta företagslån.
  • Du får ett ökat och förbättrat kassaflöde vilket gör det möjligt för dig att betala dina egna avgifter och skulder.
  • Du får en administrativ avlastning på så sätt att:

– du slipper fakturera dina kunder

– du slipper hålla koll på eventuella påminnelser

– du slipper all kontakt med inkassobolag och kronofogden.

Vad kostar factoring?

Vad kostnaden för factoring blir avgörs individuellt beroende på bland annat:

  • Företagets kreditvärdighet
  • Företagets kunders kreditvärdighet
  • Hur många fakturor som ska säljas

Snittkostnaden hos dem flesta factoringbolag är mellan 2.5- 4.5%.

Hur säljer jag en faktura?

Börja med att hitta det bolag som känns bäst för dig. Därefter kan du börja förhandla fram avgifter och villkor och till sist godkänna det överenskomna avtalet. Processen för att sälja en faktura kan se olika ut beroende från fall till fall och vilken factoring partner man använder sig av. Använd dig av en enkel säljfinansiering med bra betalningsvillkor både för köparen och säljaren så kommer de gynna bägge parterna.

I vissa fall kan finansbolaget hämta upp fakturan från ditt bokföringssystem (exempelvis visma eller fortnox) och därefter betala dig fakturabeloppet minus den överenskomna procenten finansbolaget och du kommit överens om. Därefter hanterar finansbolaget all kundkontakt, fakturering, påminnelser mm. I vissa fall görs fakturan direkt i finansbolagets eget system och skickas därigenom.

Kan man sälja alla typer av fakturor?

Du kan sälja alla B2B- fakturor eller kundfakturor som du inte redan har skickat ut till din kund. Du kan sälja en faktura med värde mellan 1000 och 10 000 000 kronor beroende på finansieringsbolag. För att få sälja en faktura måste ni ha levererat varan / utfört tjänsten ni tar betalt för.

Kan ett företag med lågt UC-score sälja fakturor?

Vissa finansieringsbolag köper fakturor även från företag med lågt UC-score. Fakturan i sig blir säkerheten och eftersom den ska betalas av kunden och eftersom försäljningsavgiften dras direkt från fakturabeloppet riskerar inte finansbolaget att bli utan pengar från dig.

Dock kan ett finansbolag välja att öka sin fakturaavgift om ditt företag eller din kund har låg kreditvärdighet.

Vad ska jag tänka på innan jag säljer mina fakturor?

  • Du bör checka om finansbolaget du vill samarbeta med är pålitligt och kreditvärdigt. Kontrollera att företaget är äkta och har ett giltigt kontrakt. Med hjälp av bara några kontroller och sökningar kan du minska risken för bedrägeri avsevärt.
  • Fundera på vilka behov ditt företag har och vilka tjänster du behöver. Behöver du sälja ett flertal fakturor eller bara några enstaka?
  • Jämför priser, avgifter och erfarenhet mellan flera olika factoringbolag. Titta på vilka andra kunder bolagen har. Har de erfarenhet av att jobba med företag inom din bransch?
  • Gå även in och läs betyg och recensioner. Har bolaget rykte om sig att ha en dålig kundkontakt eller att ofta ha strul med sin teknik och liknande? Välj aldrig ett bolag med dåligt rykte, även fast de lockar med lägre priser. Risken finns att du får samma problem som de andra vilket kan bli dyrt i längden.  Tänk även på att bolagets kontakt med dina kunder även betygsätter ditt företag. Om bolaget inte uppträder professionellt mot dina kunder är risken stor att din kund går till en konkurrent nästa gång även fast kunden uppskattat dina produkter.

Våra senaste artiklar

Sälja fakturor och öka ditt kassaflöde

Sälj fakturor och öka ditt kassaflöde

Sälj din faktura snabbt – slipp jaga kundbetalningar

Sälj din faktura snabbt – slipp jaga kundbetalningar

Använd factoring på rätt sätt

Använd factoring på rätt sätt