Fakturaköp - Sälj dina fakturor och få betalt direkt

Få ett kostnadsfritt prisförslag redan inom 1 timme!

Sälj din faktura snabbt

Om du läser denna artikel befinner du dig sannolikt i en situation där ditt företag har räkningar att betala men saknar rörelsekapital för att kunna göra detta. Ofta grundar sig detta problem i att företaget har kunder som inte har betalat sina fakturor i tid. Detta skapar en ond cirkel där i slutändan kassaflödet stryps helt. Men genom att sälja fakturor och låta ett factoringbolags fakturaservice sköta faktureringen kan du förebygga detta problem.

Att behöva vänta på betalningar från kunder är frustrerande, inte minst om du driver ett mindre företag och är i skriande behov av pengarna. Dessutom är det ofta en mödosam process att försöka driva in betalningen och processen riskerar att dra ut på tiden. Om du dessutom tvingas driva ärendet hela vägen till inkasso kan du också räkna med att relationen till kunden kommer ta skada. Så vilka alternativ har du då att tillgå?

Det bästa du kan göra är att sluta skicka ut fakturor på egen hand och istället nyttja den fakturaservice som många factoringbolag erbjuder. Genom att göra detta kan du på ett enkelt och smidigt sätt sälja en faktura snabbt. När du väljer att göra detta får du fort in pengarna på företagskontot och kan fokusera på att skapa värde i kärnverksamheten. Det är ju trots allt där som du vill och bör spendera din tid – inte ödsla den på administrativa uppgifter.

Kan jag sälja fakturor som enskild firma?

Ja, alla företag som fakturerar sina kunder kan anlita ett factoringbolag. Det betyder att du kan sälja fakturor som enskild firma, handelsbolag, aktiebolag etc. Det viktigaste är alltså att du har fakturor som du kan sälja vidare till factoringbolaget. Därför är de vanligaste köparna av dessa tjänster B2B-företag, d.v.s. företag som har andra företag som kunder.

Faktum är att de allra flesta företag bör sälja sina fakturor. Detta gäller åtminstone om du är trött på att behöva vänta en längre tid på de pengar som dina kunder är skyldig företaget. Då bör du etablera ett samarbete med ett factoringbolag och använda deras tjänster för att snabbare få betalt.

Därigenom kan du försäkra dig om att ha tillräckligt mycket rörelsekapital tillgängligt för att kunna betala företagets egna utgifter. Du slipper då gå i väntans tider och vara orolig över huruvida företaget ska kunna betala sina anställda och leverantörer. Vetskapen om att pengarna rullar in som de ska skänker dig en stor trygghet och gör att du kan fokusera på mer värdeskapande aktiviteter i ditt företag.

Vad kostar det att sälja fakturor?

Det enklaste sättet att omvandla en obetald faktura till pengar är att sälja fakturan. Du kan sälja fakturor till ett factoringbolag för att få tillgång till pengarna och stärka kassaflödet. Men det finns såklart en hake med detta upplägg: det kostar lite grann. Så vad kostar det att sälja fakturor?

Prissättningen varierar lite grann beroende på vilket factoringbolag du väljer att samarbeta med. Generellt sett får du dock mellan 95 och 98 procent av fakturabeloppet utbetalt. Det betyder att kostnaden för upplägget vanligtvis landar på någonstans runt 2 till 5 procent av värdet på fakturan. Därmed är det alltså inte särskilt dyrt att sälja en faktura till banken eller till factoringbolaget.

Därför bör du sälja fakturor som enskild firma

Det finns flera goda skäl att sälja fakturor som enskild firma. De främsta anledningarna att göra detta är att du:

  • Frigör rörelsekapital på direkten. Om du ska fakturera en kund för ett större projekt kan du behöva ligga ute med ett ganska stort belopp. Detta påverkar såklart likviditeten i din enskilda firma och kassaflödet riskerar att bli ansträngt. Men genom att sälja din faktura snabbt till ett factoringbolag får du närmast direkt in pengarna på företagskonto. På så vis slipper du fungera som en slags bank för dina kunder.
  • Betalar bara när du säljer fakturor. Bara för att du anlitar ett factoringbolag innebär inte det att du behöver sälja alla fakturor till dem. Dessutom kostar deras tjänster bara när du använder dem. Det betyder att du själv kan välja vilka fakturor du vill sälja och inte.
  • Kan lägga mindre tid på administration. Så fort du har sålt en faktura till factoringbolaget kan du börja ägna dina tankar åt annat. Deras fakturaservice tar nämligen hand om allt från bevakning av fakturan till betalningspåminnelser. Dessutom kan du få hjälp med inkasso när du väljer att sälja en faktura.

Som du märker är fördelarna med att sälja fakturor som enskild firma många. Så varför inte kontakta ditt factoringbolag idag och höra om de är intresserade av att köpa din faktura?!

Våra senaste artiklar

Sälja fakturor och öka ditt kassaflöde

Sälj fakturor och öka ditt kassaflöde

Använd factoring på rätt sätt

Använd factoring på rätt sätt

Få betalt fortare för utfört arbete

Få betalt fortare för utfört arbete